S1. Anabole stoffer (Doping)

Revideret: 18.12.2017
Niels Lunding (Forfatter),

Gruppen af androgent virkende anabole steroider er stor, og forbuddet omfatter også tilførsel af genuint testosteron, som er det eneste stof i gruppen, der er markedsført i Danmark.
Hvor et anabolsk androgent steroid er i stand til at blive produceret naturligt i kroppen (endogent), vil en prøve blive anset for at indeholde et sådant forbudt stof. En overtrædelse vil blive rapporteret, hvis prøvekoncentrationen af det forbudte stof eller dets metabolitter, markører og/eller enhver anden relevant ratio) afviger fra de(n) fastsatte grænse(r) for normal endogen produktion. Prøven vil ikke blive anset for at indeholde et forbudt stof, såfremt udøveren kan bevise, at koncentrationen skyldes en patologisk eller fysiologisk tilstand. 

  

 

Uanset koncentration vil laboratoriet rapportere en overtrædelse, såfremt det ud fra pålidelig analysemetode, fx isotop ratio masse spektrometri (IRMS), kan påvises, at det forbudte stof er tilført udefra. I sådanne tilfælde er yderligere undersøgelser ikke nødvendig. 

  

Selvom en værdi ikke afviger fra normalområdet, og pålidelig analysemetode ikke har fastslået, at stoffet er påført udefra, kan der være andre indikationer for en mulig anvendelse af et forbudt stof. Såfremt laboratoriet har rapporteret en T/E-ratio* > 4/1, skal yderligere undersøgelser foretages ved at sammenligne resultaterne af tidligere test(s) eller ved at foretage efterfølgende test(s). 

 

* T/E-ratio, der angiver forholdet mellem testosteron og epitestosteron, kan bruges til at vurdere, om der er tilført testosteron udefra. 

 

Resultatet afrapporteres fra laboratoriet som værende atypisk og ikke som en overtrædelse. Hvis laboratoriet rapporterer - baseret på enhver pålidelig analysemetode, fx IRMS - at det forbudte stof er tilført udefra, er det ikke nødvendigt med yderligere undersøgelser, og prøven vil blive anset for at indeholde et forbudt stof. Hvis en yderligere pålidelig analysemetode (fx IRMS) ikke er foretaget, og et minimum af tre tidligere tests ikke er tilgængelige, skal den relevante Anti Doping Organisation iværksætte en longitudinel profil af idrætsudøveren ved at teste denne uden varsel mindst tre gange inden for en periode på tre måneder. Resultatet, der udløste den longitudinelle profil, skal afrapporteres som atypisk. Hvis den longitudinelle profil fra idrætsudøveren ikke er fysiologisk normal, skal resultatet derefter rapporteres som en overtrædelse (positiv).
I tilfælde af udøverens manglende samarbejde vil udøverens prøve blive anset for at indeholde forbudt stof. 

  

Forbudte stoffer i gruppe S1: 

  • Testosteron inkl. metabolitter og isomere
  • ... og andre stoffer med lignende kemisk struktur eller lignende biologisk effekt.

  

Andre anabole stoffer inklusiv - men ikke begrænset til: 

  • Tibolon
Gå til toppen af siden...