Hestekastanjefrø

Revideret: 07.04.2016

Indledning  

Består af ekstrakt af de modne, tørrede frø af Aesculus hippocastanum. Den aktive komponent menes at være aescin, som er et triterpensaponin, der i in vitro-undersøgelser kan nedsætte aktiviteten af enzymerne elastase og hyaluronidase. Begge enzymer medvirker til at nedbryde proteoglykaner i kapillærendotelet og i ekstravaskulær matrix med øget væskeudsivning og væskeophobning til følge. 

  

Anvendelse  

Naturlægemiddel til lindring af hævelser, tyngdefølelse, kløe, nattekramper og uro i benene. 

  

Evidens for virkning  

Der er god evidens for effekt. 

Hestekastanjefrø er afprøvet i en række randomiserede undersøgelser over for placebo og anden aktiv behandling (hydroxyethylrutosider) ved kronisk venøs insufficiens (2126). I disse undersøgelser reducerede hestekastanjefrø læg- og ankelomkreds samt de subjektive symptomer (smerter, kløe, træthedsfølelse og spænding) signifikant bedre end placebo og af samme størrelsesorden som anden aktiv behandling, fx støttestrømpe.

Effektiv oral dosis er 600-900 mg standardiseret ekstrakt svarende til 100-150 mg aescin dgl. fordelt på 2 doser. 

  

Bivirkninger  

Bivirkninger omfatter mave-tarmgener, svimmelhed, hovedpine og kløe. Hyppigheden af disse kan ikke oplyses, da der ikke foreligger systematisk undersøgelse heraf. 

  

Yderligere information 

På Lægemiddelstyrelsens hjemmeside er der adgang til en database, der indeholder produktresumeer for alle registrerede naturlægemidler, se Produktresumé - naturlægemidler

 

Referencer

2126. Pittler MH, Ernst E. Horse chestnut seed extract for chronic venous insufficiency. Cochrane Database Syst Rev. 2012; 11, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23152216 (Lokaliseret 3. juni 2016)
Gå til toppen af siden...