A
Fordøjelsesorganer og stofskifte
Pompes sygdom
Pompes sygdom er en autosomal recessiv arvelig mangel på det lysosomale enzym, sur α-glucosidase. Mangel på enzymet medfører ophobning intralysosomalt af glycogen i mange væv, især hjerte- og skeletmuskulatur, herunder respirationsmuskulatur.
Kliniske manifestationer er progressive og inkluderer hypertrofisk kardiomyopati og muskelsvækkelse, herunder respirationsinsufficiens. Der er tale om et klinisk kontinuum med svær og hurtigt progredierende sygdom ved debut før 6-måneders-alderen (infantile type) og mere protraherede forløb hos større børn og voksne.
Kardiomyopati er hyppig hos spædbørn, men sjælden i andre aldersgrupper, hvor påvirkning af skeletmuskulatur dominerer.
Diagnostik
Diagnosen stilles ved måling af aktiviteten af sur α-glucosidase i lymfocytter med efterfølgende molekylær-genetisk analyse.
Behandlingsvejledning

Effekten af enzymsubstitutionsbehandling med alglucosidase-alfa er veldokumenteret hos patienter med infantil type vurderet på forbedret overlevelse og motorik samt reduktion i anvendelsen af respirationsunderstøttende behandling. Der er ligeledes nogen effekt på senere debuterende typer. For alle typer er effekten individuelt varierende. Tidlig iværksættelse af behandlingen er essentiel for opnåelsen af det bedste resultat, men andre faktorer, herunder det immunologiske respons, ernærings- og træningsmæssige forhold spiller også ind.
Behandlingen er en specialistopgave og bør forestås af læger med særligt kendskab til Pompes sygdom.
Referencer
