I tvivl om afhængighedsskabende medicin?

Publiceret: 25.06.2019

 

For at imødekomme tvivl hos patienter og læger, har Sundhedsstyrelsen opdateret vejledningen til læger om ordination af afhængighedsskabende medicin.  

 

Sundhedsstyrelsen skriver om den opdaterede vejledning:  

"Vejledningen er blevet præciseret, så den giver bedre faglig mening og er lettere at forstå for både fagfolk, patienter, myndigheder mv. Bl.a. er intervaller mellem lægekonsultationer blevet præciseret.  

 

Vejledningen omfatter fx sovemidler, beroligende lægemidler, angstdæmpende medicin og smertestillende lægemidler af typen opioider (morfin, tramadol og lignende). Enkelte andre lægemidler er også omfattet, fx nogle typer af medicin mod opmærksomhedsforstyrrelser". 


Personlig kontakt mellem læge og patient 

Ved revisionen af vejledningen er der lagt vægt på regelmæssig og personlig kontakt mellem patient og lægen, så fordele og ulemper ved behandlingen kan diskuteres.
 

Det fremgår fortsat af vejledningen, at "afhængighedsskabende medicin som hovedregel skal udskrives ved en personlig konsultation mellem læge og patient. Der skal være en plan for behandlingen og for, hvornår behandlingen skal stoppe, med mindre der er tale om helt akut behandling og enkeltstående ordinationer". 

 

Læs nyheden på Sundhedsstyrelsens hjemmeside

Læs den opdaterede vejledning