Om medicin
Doping og medicin
Medicin kan bruges som doping ved sport, da medicin kan styrke vigtige kropsfunktioner, fx forbedre vejrtrækningen, danne flere røde blodlegmer og begrænse træthed. Det gør sportsfolk i stand til at præstere mere ved træning og i konkurrencer.
Kan doping være et problem for mig?
Hvis du dyrker sport i en af Danmarks Idrætsforbunds medlemsklubber - uanset niveau - kan du blive bedt om at medvirke til dopingkontrol. Hvis du har behov for medicin, kan du derfor nemt løbe ind i dopingproblemer.
Når du bruger medicin og ønsker at deltage i konkurrencesport, er det en god idé at tale med din læge om det. Noget medicin betragtes som doping og vil betyde, at du ikke kan deltage i konkurrencer, men i mange tilfælde vil det være muligt at du kan fortsætte, hvis du får en dispensation fra dopinglisten, en såkaldt "TUE" (Therapeutic Use Exemption) fra Anti Doping Danmark.
Hvad kan du se på Medicin.dk - Borger?
Ved alle lægemidler kan du se et ikon med farvemarkering og en tekst:
Ikon med rød: Medicinen betragtes som doping i konkurrence og muligvis ved træning.
Ikon med gul: Medicinen vil nogle gange blive betragtet som doping. Læs derfor nøje teksten.
Ikon med grøn: Der er ingen restriktioner, det vil sige, at medicinen ikke betragtes som doping.
2 forskellige ikoner: Der kan være forskellige restriktioner alt efter, om det er fx tabletter eller inhalation.
Hvilke stoffer skal jeg passe på med?
På Anti Doping Danmark kan du finde en liste over de stoffer, som betragtes som doping, og den medicin, som indeholder dopingstoffer.
Medicin, som gives direkte i en blodåre
Ved medicin som gives i.v, dvs. direkte ind i en blodåre, gælder at indsprøjtning af mere end 100 ml væske i en blodåre i løbet af 12 timer er forbudt. Det gælder dog ikke lovlig behandling på hospital eller ved lægeundersøgelser.
Medicin, som tit giver problemer med doping:
Astmamedicin: Medicin mod astma styrker vejrtrækningen og kan øge kroppens evne til at optage ilt. Ved konkurrencer må man kun bruge salbutamol, formoterol, salmeterol eller vilanterol til inhalation og kun i begrænset mængde pr. døgn. Hvis du bruger anden medicin til inhalation eller medicin som tabletter mod din astma, skal du ansøge om et såkaldt "TUE" (Therapeutic Use Exemption) fra Anti Doping Danmark.
Beta-blokkere: Disse midler kan hjælpe på uro og rystende hænder og give bedre præstationer ved præcisionsidræt (fx skydning). Beta-blokkere er forbudt ved disse idrætsgrene:
- Bilsport
- Billard (alle discipliner)
- Bueskydning (også uden for konkurrence)
- Dart
- Golf
- Ski/snowboarding i skihop, freestyle aerials/halfpipe og snowboard halfpipe/big air
- Skydning (også uden for konkurrence)
- Undervandssport, fx fridykning, free immersion-dykning, Jump Blue-dykning, undervandsjagt, statisk dykning, målskydning og variabelvægt-dykning.
Binyrebarkhormoner (glukokortikoider): Disse midler kan øge kroppens muskelmasse og forbedre ens udholdenhed. Binyrebarkhormoner er forbudt, hvis de indtages via mund, endetarm eller ved indsprøjtning i blodbanen eller i musklerne.
Hudpræparater, fx creme eller salve, eller midler til inhalation, som indeholder binyrebarkhormon, er ikke forbudte og kræver ikke dispensation fra dopinglisten.
Erytropoietin (EPO): EPO er nok det bedst kendte doping-middel. Midlet øger mængden af røde blodlegemer og dermed blodets evne til at transportere ilt rundt i kroppen. EPO bruges til behandling af svært syge mennesker, hvor patientens fysiske tilstand gør, at deltagelse i konkurrencesport er urealistisk. Alle former for EPO er forbudt både i og uden for konkurrence.
Insulin: Insulin kan få musklerne til at vokse, hvilket gør det brugbart til doping. Man må kun bruge insulin, hvis man har sukkersyge, og det kræver desuden en "TUE" (Therapeutic Use Exemption) fra Anti Doping Danmark.
Vanddrivende medicin: Disse midler kan skjule, at man bruger andre dopingstoffer, og dermed kan de bruges til at sløre tegn på doping. Man må derfor ikke bruge vanddrivende midler hverken i eller uden for konkurrencer.
Håndkøb og naturmedicin
Det er ikke kun medicin på recept, som indeholder stoffer, der opfattes som doping. Stoffer på Dopinglisten findes også i håndkøbsmedicin og naturmedicin, som kan købes hos materialister, i helsekostforretninger og i supermarkeder. Mange vitaminpræparater og kosttilskud, som kan købes i udlandet eller over internettet, kan indeholde stoffer, som er på Dopinglisten.
Er du i tvivl, om du må bruge en type medicin, når du dyrker sport, kan du kontakte Anti Doping Danmark.dk.