Doping og medicin

Revisionsdato: 20.04.2021

 

Kan doping være et problem for mig?
Stigende problemer med doping i konkurrencesport har medført øget opmærksomhed på problemet og hyppigere kontrol. I dag kan alle, der dyrker sport i en af Danmarks Idrætsforbunds medlemsklubber - uanset niveau - blive bedt om at medvirke til dopingkontrol. Dette kombineret med sundhedsvæsenets opfordringer til at dyrke motion, hvis man er syg, øger risikoen for, at man som ganske almindelig bruger af medicin kan løbe ind i dopingproblemer.

Hvis du bruger medicin og ønsker at deltage i konkurrencesport, er det derfor en god idé at tale med din læge om det. I mange tilfælde vil det nemlig være muligt, at du kan fortsætte med at dyrke idræt og være med i konkurrencer, hvis du får en dispensation fra dopinglisten, en såkaldt "TUE" (Therapeutic Use Exemption) fra Anti Doping Danmark.

Vær også opmærksom på, at det ikke kun er receptpligtig medicin, der indeholder stoffer, der opfattes som doping. Disse stoffer findes også i håndkøbsmedicin og naturmedicin, som kan købes hos materialister, i helsekostforretninger og i supermarkeder. Mange vitaminpræparater og kosttilskud, som kan købes i udlandet eller over internettet, kan indeholde stoffer, som er på dopinglisten

 

Cykelrytter, doping

Hvorfor bruges medicin som doping?
Nogle lægemidler styrker vigtige kropsfunktioner, fx forbedrer vejrtrækningen eller blodomløbet og begrænser træthed. Det gør sportsudøvere i stand til at præstere mere, og derfor er det typisk den slags midler, der misbruges.

Hvilke præparater skal jeg passe på med?
Anti Doping Danmark kan du finde en liste over alle lægemidler, som indeholder dopingstoffer. Nedenfor er nævnt nogle af de lægemidler, der hyppigst giver problemer med doping.

Astmamedicin: Medicin mod astma styrker vejrtrækningen og kan øge kroppens evne til at optage ilt. Ved konkurrencer må man kun bruge salbutamol, formoterol eller salmeterol til inhalation og kun i begrænset mængde pr. døgn. Alle andre inhalationsmidler er forbudte. Indsprøjtninger og tabletter er også forbudt.

Beta-blokkere: Disse midler kan hjælpe på uro og rystende hænder og give bedre præstationer ved præcisionsidræt (fx skydning). Beta-blokkere er forbudt ved disse idrætsgrene: 

  • Bilsport
  • Billard (alle discipliner)
  • Bueskydning (også uden for konkurrence)
  • Dart
  • Golf
  • Ski/snowboarding i skihop, freestyle aerials/halfpipe og snowboard halfpipe/big air
  • Skydning (også uden for konkurrence)
  • Undervandssport, fx fridykning, free immersion dykning, Jump Blue dykning, undervandsjagt, statisk dykning, målskydning.

 

Binyrebarkhormoner (glukokortikoider): Disse midler kan øge kroppens muskelmasse og forbedre ens udholdenhed. Binyrebarkhormoner er forbudt, hvis de indtages via mund, endetarm eller ved indsprøjtning i blodbanen eller i musklerne.
Hudpræparater, fx creme eller salve, der indeholder binyrebarkhormon, er ikke forbudt og kræver ikke dispensation fra dopinglisten.

Erytropoietin (EPO): EPO er nok det bedst kendte doping-middel. Midlet øger mængden af røde blodlegemer og dermed blodets evne til at transportere ilt rundt i kroppen. EPO bruges til behandling af svært syge mennesker, hvor patientens fysiske tilstand gør, at deltagelse i konkurrencesport er urealistisk. Der er derfor ingen dispensationsmuligheder ved brug af EPO.

Insulin: Insulin kan få musklerne til at vokse, hvilket gør det brugbart til doping. Man må kun bruge insulin, hvis man har sukkersyge, og det kræver desuden en TUE.

Vanddrivende medicin: Disse midler kan skjule, at man bruger andre dopingstoffer, og dermed kan de bruges til at sløre tegn på doping. Man må derfor ikke bruge vanddrivende midler ved konkurrencer. 

 

Forfatter(e)