Pebermynteolie

Revideret: 02.07.2019

Indledning 

Består af den ekstraherede olie fra blade af Mentha piperita (pebermynte) eller Mentha arvensis (japansk mynte). Det aktive indholdsstof, som har spasmolytisk aktivitet, er menthol, et cyklisk monoterpen, der har calciumionblokerende virkning. Pebermynteolie er standardiseret til at indeholde > 44% frit menthol. 

 

Anvendelse 

Indvortes 

Naturlægemiddel ved fordøjelsesbesvær og luftophobning i mave-tarmkanalen. 

 

Udvortes 

Naturlægemiddel ved ømme muskler og lette muskelsmerter. 

 

Inhalation 

Naturlægemiddel til indånding ved forkølelsesgener. 

 

Evidens for virkning 

Der er utilstrækkelig evidens for effekt ved fordøjelsesbesvær og luftophobning, og der er ingen evidens for gavnlig effekt ved udvortes brug af pebermynteolie eller for, at inhalation af pebermynteolie mindsker forkølelsesgener. 

 

En metaanalyse, som omfattede 5 kontrollerede undersøgelser, kunne demonstrere en signifikant symptombedring hos patienter med irritabel tyktarm, som fik pebermynte (som kapsler) sammenlignet med placebo (988). Kvaliteten af de inkluderede undersøgelser var dog dårlig, og undersøgelserne var alle af meget kort varighed (≤1 måned). Dosis var 0,2-0,4 ml olie 3 gange dgl. 

 

Bivirkninger 

Menthol kan give allergisk kontaktdermatitis. 

 

Bloddonor 

Donor må gerne donere blod, hvis han/hun tager pebermynte i den mængde (eller mindre), som anbefales på pakningen.  

 

Yderligere information 

På Lægemiddelstyrelsens hjemmeside er der adgang til en database, der indeholder produktresumeer for alle registrerede naturlægemidler, se Produktresumé - naturlægemidler

Referencer

988. Ruepert L, Quartero AO, Meineche-Schmidt V et al. Bulking agents, antispasmodics and antidepressants for the treatment of irritable bowel syndrome. Cochrane Database Syst Rev. 2011; 8, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21833945 (Lokaliseret 12. maj 2016)

 
Gå til toppen af siden...