Øjenbetændelse hos børn i daginstitutioner

Revideret: 23.03.2017

Sundhedsstyrelsens vejledning for daginstitutioner, skoler og forældre anbefaler, at børn med øjenbetændelse ikke må komme i institutionen: 

  • hvis der er øjenbetændelse med stærkt pusflåd
  • hvis der er øjenbetændelse og tydelig lysskyhed
  • hvis der er øjenbetændelse og påvirket almentilstand.


Børn med medfødte snævre tårekanaler kan have et næsten konstant tykt sekret i øjnene. Tilstanden kan ligne bakteriel conjunctivitis, men øjnene er ikke røde. Det kan være et problem for forældrene, at vuggestue eller dagpleje ikke vil modtage barnet på grund af frygt for smittefare. Man må imidlertid fastholde, at Sundhedsstyrelsens vejledning tillader barnet at komme i institution ved kun lidt pus og upåvirket almentilstand. Mange institutioner tolker dog fejlagtigt vejledningen, som at alle børn med pusflåd skal være i behandling i 1 døgn, før vedkommende kan modtages i institution. Kun ved egentlig øjenbetændelse med infektion startes behandling med fusidin, tobramycin eller chloramphenicol, og den behandlende læge tager stilling til, hvornår barnet må modtages i institution. 

Behandlingsvejledning

Ved egentlig øjenbetændelse startes behandling med fusidin, tobramycin eller chloramphenicol, og den behandlende læge tager stilling til, hvornår barnet må modtages i institution. 

Yderligere information, se Smitsomme sygdomme hos børn og unge. Vejledning om forebyggelse i daginstitutioner, skoler mv., Sundhedsstyrelsen, 2013.