Øjenbetændelse hos børn i daginstitutioner

Revideret: 14.05.2019

Sundhedsstyrelsens vejledning for daginstitutioner, skoler og forældre anbefaler, at børn med øjenbetændelse ikke må komme i institutionen: 

  • hvis der er øjenbetændelse med stærkt pusflåd
  • hvis der er øjenbetændelse og tydelig lysskyhed
  • hvis der er øjenbetændelse og påvirket almentilstand.

 

Når barnet har været i behandling mindst 2 døgn, og der ikke længere er noget af ovenstående, må barnet komme i institution, selvom behandlingen skal fortsætte i længere tid. 


Børn med medfødte snævre tårekanaler kan have næsten konstant sekret i øjnene. Tilstanden kan ligne bakteriel conjunctivitis, men øjnene er ikke røde, og sekretet er hvidt eller vandigt. Tilstanden skal ikke behandles med antibiotika, og barnet må gerne komme i institution eller skole.  

 

Også ved almindelig forkølelse kan der ses sekret i øjnene. Sekretet fjernes med en fugtig, ren klud, og denne tilstand skal heller ikke behandles med antibiotika. 

Behandlingsvejledning

Ved egentlig øjenbetændelse startes behandling med chloramphenicol, og den behandlende læge tager stilling til, hvornår barnet må modtages i institution. 

Yderligere information, se side 64 i Smitsomme sygdomme hos børn og unge. Vejledning om forebyggelse i daginstitutioner, skoler mv., Sundhedsstyrelsen, 2013.