Rosacea

Revideret: 01.02.2018

Rosacea er en hyppig kronisk inflammatorisk hudsygdom, som typisk debuterer i 30-års-alderen med en overvægt af kvinder. Sygdommens patogenese er ukendt. Klinisk er sygdommen karakteriseret ved persisterende erytem, teleangiektasier, papler og pustler. 

  

Samtidig okulær rosacea, med specielt conjunctivitis og blefaritis, optræder hos ca. 50% af patienterne og kan debutere før de kutane manifestationer. Hos mænd kan tilstanden kompliceres af rhinophyma. 

Behandlingsvejledning

Let til moderat rosacea kan behandles med topikale antibiotika i form af enten metronidazol gel eller creme, alternativt  azelainsyre gel daglig i 2-3 måneder eller  ivermectin creme i op til 4 måneder.  

  

Ved sværere rosacea kan lokalbehandlingen suppleres med tetracyclinlymecyclindoxycyclin eller et  makrolid antibiotikum oralt. Behandlingsvarighed ca. 3 måneder, hvorefter lokalbehandlingen kan forsætte for at kontrollere sygdommen og forhindre recidiv.  

  

Patienter med overvejende facialt erytem kan behandles med brimonidin gel, en adrenerg α-receptor antagonist, som via kontraktion af blodkar fremkalder afblegning af huden. Brimonidin har ingen effekt på papler og pustler. 

  

Patienter, der ikke responderer tilstrækkelig på ovenstående, kan henvises til dermatolog med henblik på behandling med lavdosis oral isotretinoin

  

En oversigt over samtlige lægemidler kan findes her: midler mod rosacea