J
Infektionssygdomme, systemiske midler
Relevante links
Anti-D immunglobulin (specifikke human immunglobuliner)
J06BB
Rh-immunprofylakse, mekanisme og administration
Ved indgift af humant IgG anti-D immunglobulin til RhD-negative kvinder kan risikoen for udvikling af anti-D som følge af graviditet med et RhD-positivt foster reduceres betydeligt (>95%).
Virkningen beror på en reaktion mellem det tilførte anti-D, D-antigener på de føtale erytrocytter i moderens kredsløb og komponenter i det cellulære immunsystem. Den tilgrundliggende immunologiske virkningsmekanisme er ukendt.
Anti-D immunglobulin gives i forbindelse med graviditet både antenatalt (se Anvendelsesområde) og ved fødslen. I sidstnævnte tilfælde bør indgift ske så hurtigt som muligt og ikke senere end 72 timer efter fødslen.
Føtomaternel blødning
Føtomaternelle blødninger forekommer i de fleste svangerskaber. Størrelse og hyppighed stiger med svangerskabets varighed. I forbindelse med fødslen vil ca. halvdelen af de fødende udsættes for en føtomaternel blødning på 0,05 ml eller mere.
Denne introduktion af føtalt blod i moderens kredsløb medfører en risiko for, at moderen immuniseres mod føtale blodtypeantigener (eller trombocyt- eller leukocytantigener) af paternel oprindelse.
RhD-immunisering
D-antigenet i Rh-blodtypesystemet (RhD) er særdeles immunogent og udtrykkes på føtale erytrocytter hos RhD-positive fostre fra 8. graviditetsuge. Der er således en betydelig risiko for, at en RhD-negativ kvinde i løbet af en graviditet med et RhD-positivt foster vil udvikle anti-D. Anti-D består næsten udelukkende af IgG (subklasse 1 og 3), hvorfor det uhindret transporteres over placenta.
Hæmolytisk sygdom hos foster/nyfødt
En RhD-immuniseret gravid vil overføre anti-D til det ufødte barn. Er barnet RhD-positivt, vil antistoffet binde sig til fosterets erytrocytter og give anledning til hæmolyse. Hvis denne immunhæmolyse er udtalt, vil barnet kunne udvikle hæmolytisk sygdom hos foster/nyfødt (tidligere betegnet erytroblastosis foetalis).
Anvendelsesområder

Profylaktisk mod RhD-immunisering ("rhesusimmunisering") i følgende situationer:
Rutinemæssig profylakse
- Normalt svangerskab, RhD-negativ kvinde
Profylaksen gives jf. Sundhedsstyrelsens anbefalinger for svangreomsorgen til ikke RhD-immuniserede, RhD-negative kvinder, som er gravide med et RhD-positivt foster. Profylaksen gives dels antenatalt (i 29. graviditesuge) og dels ved fødslen. I begge situationer gives 250-300 mikrogram anti-D immunglobulin som engangsdosis. Den antenatale profylakse baseres på en genomisk føtal RhD-bestemmelse, der udføres på en maternel blodprøve udtaget ved den forebyggende svangreundersøgelse hos egen læge i 25. graviditetsuge. - Normalt svangerskab, kvinde med RhD-variant
I de sjældne tilfælde, hvor moderen udtrykker en RhD-variant (fx RhDVI), er det ikke muligt at foretage en sikker antenatal diagnostik af barnets RhD-type.
Det vil ofte her anbefales at give antenatal profylakse uden sikker viden om fosterets RhD-type. - Normalt svangerskab, kvinde med svag ekspression af D-antigen
Kvinder med svag ekspression af D-antigen (svag D-type) kan ved blodtypebestemmelse i nogle tilfælde være registreret som RhD-negativ i den klinisk immunologiske afdelings database. En sikker konklusion på D-typen vil oftest kræve en genomisk RhD-bestemmelse. De færreste kvinder med en svag D-type vil kunne udvikle anti-D (svag D-type 1, 2, og 3). Da fosterets RhD-type ikke kan konkluderes pga. tilstedeværelse af et maternelt D-gen, og da immuniseringsrisikoen kan være vanskelig at vurdere, bør disse tilfælde konfereres med en klinisk immunolog. - RhD-negativ kvinde med immunt anti-D
Der er ikke evidens for, at administration af anti-D til gravide, som allerede har udviklet anti-D - uanset styrken på antistoffet, kan forsinke eller hæmme yderligere immunisering.
Profylakse på særlige indikationer
- Før 8. graviditetsuge, RhD-negativ kvinde
Her er der ved fx abort eller indgreb ikke indikation for behandling med anti-D immunglobulin. - Fra 8. til og med 19. graviditetsuge, RhD-negativ kvinde
Her gives 100-150 mikrogram anti-D immunglobulin til abort, ekstrauterin graviditet, mola, abortus imminens eller kraftig vaginalblødning. - Fra og med 20. graviditetsuge, RhD-negativ kvinde
Her gives 250-300 mikrogram anti-D immunglobulin på samme indikationer som ovenfor samt ved foetus mortuus, mistanke om placentaløsning og ved udvendig vending.
For en komplet beskrivelse af indikationer, se Sundhedsstyrelsens anbefalinger for svangreomsorgen.
- Intervention efter transfusion af RhD-positiv blodkomponent
Rh-profylakse kan overvejes til RhD-negative recipienter af RhD-positive blodkomponenter.
Såfremt den indgivne mængde af RhD-positive erytrocytter er beskeden (< 10 ml pakkede erytrocytter), er behandlingen enkel og kan ofte begrænses til en enkelt dosis anti-D immunglobulin.
Profylakse i dette regi kan fx være indiceret ved transfusion af RhD-positive trombocytkoncentrater eller ved utilsigtet transfusion af RhD-positiv erytrocytsuspension, hvoraf der (typisk) kun er indgivet en lille del af portionen.
Ved transfusion af store mængder RhD-positive erytrocytter, fx en hel erytrocytsuspension eller mere, vil forsøg på elimination af de transfunderede erytrocytter med anti-D immunglobulin medføre risiko for, at der hos recipienten udløses en hæmolytisk transfusionsreaktion. Det anbefales derfor, at sådanne situationer konfereres med en klinisk immunolog.
Sandsynligheden for immunisering ved transfusion af RhD-positivt trombocytkoncentrat eller friskfrosset plasma er beskeden (1-2% risiko pr. transfusion), hvorfor Rh-profylakse i disse situationer normalt forbeholdes kvinder i den fertile alder.
Præparater

Indholdsstof | Navn og firma | Dispform og styrke | Pakning | Pris DDD |
---|---|---|---|---|
Immunglobulin (humant) (anti-D) | Rhesonativ® Octapharma
|
injektionsvæske, opl. 625 IE/ml | 1 ml | |
Immunglobulin (humant) (anti-D) | Rhesonativ® Octapharma
|
injektionsvæske, opl. 625 IE/ml | 2 ml | |
Immunglobulin (humant) (anti-D) | Rhophylac® CSL Behring
|
injektionsvæske, opl. i sprøjte 300 mikrogram | 1 x 2 ml |
