Doping

Revideret: 21.07.2023
Selma Jandal (Forfatter),

Anti Doping Danmark (ADD) definerer doping som “forekomsten af én eller flere overtrædelser af de antidopingregler, der findes i WADA (World Anti-Doping Agency) -kodeksets artikel 2.1-2.8”.  

 

Du kan læse mere om antidopingreglerne i afsnittet 'Nationale regler for antidoping' på ADD’s hjemmeside, hvor du også kan finde den aktuelle Dopingliste.  

Dopinglisten

Dopinglisten indeholder stoffer og metoder, der er henholdsvis forbudt 

  • i og uden for konkurrence,
  • kun i konkurrence og
  • i specikke idrætsgrene.

Tjek din medicin

Du kan selv let og hurtigt tjekke, om din medicin er på Dopinglisten ved at søge i ADD’s Medicinsøgningsapp, som kan downloades i App Store og Google Play.  

Du kan også søge direkte på Anti Doping Danmarks hjemmeside på fanen Medicin

Vær opmærksom på, at du ikke kan tjekke naturmedicin og kosttilskud via medicinsøgningen. Vil du vide mere om kosttilskud og risikoen for doping, kan du læse mere på ADD's hjemmeside under afsnittet "Kosttilskud"  

 

Anabole steroider, væksthormon og EPO 

Udover regler for den medicin, man tager, mens man dyrker idræt, er en række dopingstoffer blevet kriminaliseret, når de ikke er lægeordinerede. Det drejer sig om anabole steroider, testosteron, væksthormon, erytropoietin og stoffer, som stimulerer dannelse og frigørelse af disse stoffer. Det betyder, at det er strafbart at forhandle, udlevere, fordele eller besidde disse stoffer.  

(Lov om forbud mod visse dopingmidler).  

 

For mere information om ADD, kan du tjekke hjemmesiden www.antidoping.dk eller kontakte ADD: 


Anti Doping Danmark 

Idrættens Hus 

Brøndby Stadion 20 

DK-2605 Brøndby 

Telefon: +45 72 240 240 

E-mail: kontakt@antidoping.dk 

Medicinsk dispensation (TUE)

For idrætsudøvere, der har sygdomme, som kræver behandling med forbudte stoffer og/eller metoder i henhold til Dopinglisten kan man søge en medicinsk dispensation, kaldet en TUE (Therapeutic Use Exemption).  

 

Læs mere om, hvem der skal søge TUE samt proceduren for ansøgning på ADD’s hjemmeside om Medicinsk dispensation - TUE

Anti Doping Danmarks rådgivningstelefon

Har du spørgsmål til Anti Doping Danmark (ADD), kan du bruge ADD’s spørgeformular eller kontakte ADD’s rådgivningstelefonen på telefon 70 25 71 12. Rådgivningstelefonen er åben alle hverdage kl. 9.00-11.30. 

Stop Doping

Har du kendskab til brug eller distribution af doping, kan du indberette din viden via ADD’s indberetningsplatform ’Stop Doping’ eller appen "Stop Doping", som kan downloades i App Store og Google Play.  

 

Ønsker du at være anonym, har du mulighed for det. 

Referencer

5986. Anti Doping Danmark. ADDs hjemmeside. , https://www.antidoping.dk/ (Lokaliseret 21. juli 2023)

 
Gå til toppen af siden...