Levercirrose

Revideret: 28.05.2020

Ved cirrose er kausal farmakoterapi sjældent mulig, men behandling af underliggende patogenetiske mekanismer og komplikationerne til cirrose forbedrer prognosen. Omkring 65% af patienterne i Danmark har alkoholisk leversygdom, og for dem er alkoholabstinens særlig vigtig. Nye lægemidler (Direct Acting Antivirals) mod hepatitis C fjerner virus hos 95-100%, også ved cirrose, og har hermed stor klinisk betydning. 

Sværhedsgraden af leversygdom inddeles ved Child-Pugh score, der baseres på blodprøver (bilirubin, albumin, koagulationsfaktorer) og klinik (ascites og hepatisk encephalopati). Model for End-stage Liver Disease (MELD), der beregnes ud fra bilirubin, kreatinin og koagulationsfaktorer, kan også anvendes. 

 

Den hyppigste og alvorligste komplikation til cirrose er hepatisk encefalopati, som kan være let eller svær, men som altid forringer patientens livskvalitet. 

De fleste cirrosepatienter udvikler på et tidspunkt ascites, og størstedelen af dem har eller udvikler øsofagusvaricer, og over tid vil de fleste uden behandling opleve blødningsepisoder. 

 

For langt de fleste cirrosepatienter er ernæringsterapi med højt kalorie- og proteinindhold samt vitamin- og mineraltilskud afgørende for prognosen.