Ovulationsstimulerende syntetiske midler

G03GB, N04BC

Revideret: 19.01.2023

Hypofysen kan stimuleres til at øge sekretionen af gonadotropiner ved påvirkning af feedback-mekanismerne i hypothalamus-hypofyse-ovariesystemet. 

 

Bromocriptin er en dopamin-receptoragonist, der nedsætter et forhøjet serumprolaktinniveau, som hæmmer gonadotropinsekretionen. Derved kan sekretionen af såvel follikelstimulerende hormon (FSH) som luteiniserende hormon (LH) normaliseres. 

 

Clomifen, som er et syntetisk non-steroid med svag østrogenvirkning, har i mange år været anvendt i fertilitetsbehandlingen på grund af sin follikelstimulerende effekt (FSH). Clomifen er udgået fra det danske marked, men kan rekvireres på særlig udleveringstilladelse fra Lægemiddelstyrelsen

 

Letrozol er en oral aromatasehæmmer og den anti-østrogene virkning giver en stigning i endogent FSH og LH. Præparatet er ikke registreret til behandling af infertile kvinder, men er ikke desto mindre i dag førstevalgspræparat til behandling af infertile patienter med normo-gonadotrop anovulation i form af polycystisk ovarie syndrom (5001)

 

Se i øvrigt også gonadotropiner og andre ovulationsstimulerende midler

Anvendelsesområder

Bromocriptin anvendes på indikationen anovulation, hvis der findes forhøjet serumprolaktinniveau. For at få effekt af disse stoffer, må hypofysefunktionen være intakt, da mekanismen består i at stimulere denne.  

Behandlingsvejledning

Bromocriptinbehandling startes med lav dosis fx 1,25 mg to gange dagligt. Den efterfølgende dosis bestemmes på basis af serum-prolaktinbestemmelse.  

Præparater

Indholdsstof Navn og firma Dispform og styrke Pakning Pris enh. Pris DDD
Bromocriptin Parlodel®
Parallelimport
tabletter  2,5 mg 100 stk.   12,85 205,62

Referencer

5001. Costello MF, Misso ML, Balen A et al. Evidence summaries and recommendations from the international evidence-based guideline for the assessment and management of polycystic ovary syndrome: assessment and treatment of infertility. Hum Reprod Open. 2019; (1), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6396642/ (Lokaliseret 4. marts 2022)

 
 
 
Gå til toppen af siden...