Midler mod alopeci

D11AX

Revideret: 15.07.2021

Mandligt hårtab (androgenetisk alopeci) er en normal tilstand, som i almindelighed ikke kræver medicinsk behandling. Hvis det udgør et væsentligt kosmetisk problem, kan behandling være indiceret. Terapeutisk effekt forudsætter kontinuerlig behandling, idet behandlingspause eller seponering af behandlingen resulterer i fornyet hårtab. Medicinsk behandling kan foretages med finasteridtabletter eller minoxidil-kutanopløsning. Minoxidil-kutanopløsning er desuden godkendt til behandling af kvinder med et karakteristisk ofte arveligt betinget hårtab, der også benævnes androgenetisk alopeci, men som sjældent har relation til disse kvinders androgenstatus. 

 

Finasterid hæmmer enzymet 5-α-reduktase, hvorved omdannelsen af testosteron til den aktive metabolit dihydrotestosteron (DHT) mindskes. Mænd med androgenetisk alopeci har øget lokal koncentration eller øget følsomhed af DHT i hårfolliklerne i skalpen. Behandlingen bør påbegyndes i de tidligste stadier af almindelig mandligt hårtab, inden der er udviklet atrofi og svind af hårfolliklerne. En del mænd vil opnå nyvækst og flertallet stabilisering af hårtabet. 

Finasterid udskilles i så ubetydelige mængder i seminalvæsken, at behandlingen kan fortsætte hos unge mænd, hvis partner planlægger graviditet eller som er gravide (2685)

 

Minoxidil er et stof, som initialt blev udviklet til behandling af hypertension, men som ved topikal anvendelse stimulerer hårnyvækst hos personer med androgenetisk alopeci. Virkningsmekanismen er ikke endelig fastlagt. 

Anvendelsesområder

  • Androgenetisk alopeci hos mænd og kvinder for minoxidil.
  • Tidlige stadier af androgenetisk alopeci for finasterid.
  • Effekten ved bitemporal recession og sene stadier af hårtab er ikke fastlagt.

Behandlingsvejledning

Finasterid gives som oral behandling med 1 mg én gang dgl. 

  

Minoxidil appliceres 2 gange dgl. Den maksimale døgndosis bør ikke overstige 100 mg. Kontinuerlig behandling er nødvendig for at vedligeholde evt. opnået respons i form af nyvækst eller stabilisering af hårtabet. 

Præparatvalg

Der er ikke udført sammenlignende undersøgelser af minoxidil og finasterid. Det ene produkt kan derfor ikke fremhæves frem for det andet. Det er uklart, om kombinationsbehandling øger effekten.

Graviditet

Minoxidil bør ikke anvendes ved graviditet pga. manglende data. 

Finasterid må ikke anvendes under graviditet, da der er risiko for misdannelser af ydre genitalier hos drengefostre.  

Præparater

Indholdsstof Navn og firma Dispform og styrke Pakning Pris DDD
Finasterid Finasterid "Stada" 1 mg
STADA Nordic
filmovertrukne tabletter  1 mg 30 stk. (blister)   5,00
Finasterid Finasteride "Teva" 1 mg
TEVA
filmovertrukne tabletter  1 mg 30 stk. (blister)   4,65
Finasterid Prosterid
2care4 Generics
filmovertrukne tabletter  1 mg 28 stk. (blister)   4,74
Finasterid Prosterid
2care4 Generics
filmovertrukne tabletter  1 mg 84 stk. (blister)   3,37
Minoxidil Regaine® Forte
McNeil
kutanopløsning  50 mg/ml 3 x 60 ml  
Minoxidil Regaine® Forte
McNeil
kutanopløsning  50 mg/ml 3 x 60 ml  
Minoxidil Regaine® Forte
McNeil
kutanopløsning  50 mg/ml 3 x 60 ml  
Minoxidil Regaine® Forte
McNeil
kutanopløsning  50 mg/ml 3 x 60 ml  

Referencer

2685. Laborde E, Brannigan RE. Effect of 1-mg Dose of Finasteride on Spermatogenesis and Pregnancy. J Androl. 2010; 31:1-2, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19834128 (Lokaliseret 18. februar 2022)

 
 
 
Gå til toppen af siden...