Lakridsrod

Revideret: 07.04.2016

Indledning 

Består af de tørrede rødder og rhizomer af Glycyrrhiza, som omfatter omkring 30 arter. Den mest anvendte er G. glabra. Lakridsrod indeholder bl.a. triterpenoid saponiner, hvoraf glycyrrhicin, en blanding af kalium- og calciumsalte af glycyrrhicinsyre, udgør hovedparten og menes at være det aktive indholdsstof. 

 

To af de godkendte naturlægemidler er kombinationspræparater, som ud over ekstrakt af lakridsrod også indeholder ekstrakt af vedbend (Hedera helix) og timian (Thymus vulgaris). 

 

Anvendelse 

Naturlægemiddel til lindring af hoste og katar i øvre luftveje i kortere perioder. 

 

Evidens for virkning 

Der er ikke gennemført kontrollerede undersøgelser på den anvendte indikation hos mennesker. 

 

Der er ikke evidens for, at ekstrakt af vedbend eller timian har gavnlig effekt på øvre luftvejssymptomer. 

 

Bivirkninger 

Glycyrrhicinsyre hæmmer enzymet 11-β-hydroxysteroiddehydrogenase, som er ansvarlig for omdannelsen af kortisol til kortison. Indtagelse af lakrids kan derfor medføre hypertension (2904) og hypokaliæmi. 

 

Bloddonor 

Donor må gerne donere blod, hvis han/hun tager lakridsrod i den mængde (eller mindre), som anbefales på pakningen.  

 

Yderligere information 

På Lægemiddelstyrelsens hjemmeside er der adgang til en database, der indeholder produktresumeer for alle registrerede naturlægemidler, se Produktresumé - naturlægemidler

Referencer

2904. Leskinen MH, Hautaniemi EJ, Tahvanainen AM et al. Daily liquorice consumption for two weeks increases augmentation index and central systolic and diastolic blood pressure. PLoS One. 2014; 9(8), http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25153328 (Lokaliseret 3. juni 2016)

 
Gå til toppen af siden...