Loppefrø (psyllium)

Revideret: 02.07.2019

Indledning 

Består af tørrede og pulveriserede frøskaller fra planten Plantago ovata. Frøskallernes plantefibre er geldannende (kvælder op ved tilsætning af vand) og ikke-fermenterbare (nedbrydes ikke af tyktarmens bakterier). Begge egenskaber er afgørende for skallernes effekt på obstipation og diarré (bulk-laksantia), medens geldannelsen er nødvendig for virkningen på lipidstofskiftet. 

 

Et af de registrerede produkter indeholder desuden tørrede frugter af Cassia angustifolia, som indeholder anthranoidglykosider, der virker laksativt ved direkte stimulation af tarmen. 

 

Anvendelse 

  • Naturlægemiddel ved obstipation og træg mave.
  • Naturlægemiddel ved ublodig diarré i kortere tid (2-3 dage).
  • Naturlægemiddel ved behov for øget fiberindtag, fx som supplement ved irritabel tyktarm, når anden årsag til symptomerne er udelukket.
  • Naturlægemiddel til forebyggelse og behandling af lettere hyperkolesterolæmi som supplement til diæt. Behandlingen skal foregå i samråd med læge.

 

Evidens for virkning 

Der er god evidens for effekt på de godkendte anvendelser. 

 

Randomiserede placebo-kontrollerede undersøgelser har vist, at indtagelse af isolerede geldannende, ikke-fermenterbare kostfibre (loppefrø var det mest brugte i undersøgelserne) i daglige doser på 5-10 gram kan bedre symptomer og afføringsvaner hos patienter med irritabel tyktarm (4558). Der er også vist effekt på afføringskonsistens og -hyppighed ved kronisk obstipation og ved kronisk diarré (4557)

 

Flere randomiserede undersøgelser har vist, at geldannende kostfibre, herunder loppefrøskaller, i daglige doser på 10 gram kan nedsætte koncentrationen i blodet af total- og LDL-kolesterol med 5-10%, men har ingen virkning på HDL-kolesterol eller triglycerid. Effekten af fibrene var større hos patienter med hyperkolesterolæmi (4554) (2123). Den kolesterolnedsættende virkning er additiv til den effekt, der opnås ved behandling med statiner (4555)

 

Tilskud af loppefrøskaller kan bedre den glykæmiske kontrol (nedsætte fasteblodsukker, insulin og glykosyleret hæmoglobin) hos personer med type 2 diabetes mellitus (4556)

 

Bivirkninger 

Bivirkninger fra mave-tarmkanalen er ikke ualmindelige i form af oppustethed, flatulens og smerter, oftest i starten af behandlingen. Indtagelse af geldannende fibre bør altid ske med samtidig indtagelse af tilstrækkelig væske (1 glas vand). 

Referencer

4555. Brum J, Ramsey D, McRorie J et al. Meta-analysis of usefulness of psyllium fiber as adjuvant antilipid therapy to en-hance cholesterol lowering efficacy of statins. Am J Cardiol. 2018; 122:1369-74, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30078477 (Lokaliseret 2. juli 2019)

 

4557. McRorie JW, McKeown NM. Understanding the Physics of Functional Fibers in the Gastrointestinal Tract: An Evidence-Based Approach to Resolving Enduring Misconceptions about Insoluble and Soluble Fiber. J Acad Nutr Diet. 2017; 117(2):251-64, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27863994 (Lokaliseret 2. juli 2019)

 

4556. Gibb RD, McRorie JW Jr, Russell DA et al. Psyllium fiber improves glycemic control proportional to loss of glycemic control: a meta-analysis of data in euglycemic subjects, patients at risk of type 2 diabetes mellitus, and patients being treated for type 2 diabetes mellitus. Am J Clin Nutr. 2015; 102(6):1604-14, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26561625 (Lokaliseret 2. juli 2019)

 

4558. Moayyedi P, Quigley EM, Lacy BE et al. The effect of fiber supplementation on irritable bowel syndrome: A systematic review and meta-analysis. Am J Gastroenterol. 2014; 109(9):1367-74, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25070054 (Lokaliseret 2. juli 2019)

 

4554. Anderson JW, Allgood LD, Lawrence A. Cholesterol-lowering effects of psyllium intake adjunctive to diet therapy in men and women with hypercholesterolemia: meta-analysis of 8 controlled trials. Am J Clin Nutr. 2000; 71(2):472-9, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10648260 (Lokaliseret 2. juli 2019)

 

2123. Brown L, Rosner B, Willett WW et al. Cholesterol-lowering effects of dietary fiber: a meta-analysis. Am J Clin Nutr. 1999; 69:30-42, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9925120 (Lokaliseret 3. juni 2016)

 
Gå til toppen af siden...