Hæmostatika

B02

Revideret: 06.04.2022

Hæmostatika er lægemidler, som anvendes til forebyggelse og behandling af blødning. Lægemiddelgruppen samler en række lægemidler, der anvendes til behandling af vidt forskellige sygdomme og inden for mange specialer. 

 

Antifibrinolytika i form af tranexamsyre anvendes ved blødning i forbindelse med kirurgi og ved hyperfibrinolyse. Antifibrinolytika omfatter derudover lægemidler til forebyggelse og behandling af hereditært angioødem

 

Vitamin K anvendes til behandling af K-vitamin mangel eller overdosering af coumarinderivater, for sidstnævnte se afsnittet om antidoter.  

 

Hæmostatika til lokal brug omhandler vævsklæbere (lim), cellulosegaze og gelatinesvampe, der anvendes ved kirurgi.  

 

Koagulationsfaktorer og andre hæmostasefaktorer anvendes til behandling af mangel på koagulationsfaktorer, herunder medfødt eller erhvervet hæmofili og von Willebrands sygdom. Gruppen omfatter også fibrinogenkoncentrat, der anvendes både ved medfødt fibrinogenmangel og nedsat fibrinogen pga. blødning og hyperfibrinolyse, samt protrombinkomplekskoncentrat, der anvendes til revertering af AK-behandling. 

 

Trombocytproduktions-stimulerende lægemidler og milt-tyrosinkinase-hæmmer anvendes til at behandle immuntrombocytopeni (ITP). 

 

Vasopressin-analogen desmopressin frisætter endogene koagulationsfaktorer og anvendes ved von Willebrands sygdom og mild hæmofili A.  

Oversigt: 

 

 
 
Gå til toppen af siden...