Antipsykotika (kvalme og opkastning)

N05A

Revideret: 27.09.2021

Disse præparater virker hæmmende på de dopaminerge neuroner i den centrale del af opkastnings-refleksbuen og på andre dele af CNS, som har dopamin som transmitter, bl.a. i neostriatum. Derfor kan der optræde ekstrapyramidale bivirkninger, dog som regel efter noget højere doser end der normalt skal til, for at opnå antiemetisk effekt. Flere har desuden antikolinerg og antihistaminerg virkning på CNS. Dette har formentlig betydning for den antiemetiske virkning. 

Anvendelsesområder

Kvalme, opkastning. Midlerne har kun ringe indflydelse på transportsyge

 

Haloperidol har været anvendt ved kvalme som følge af kemoterapi, men frembyder ikke fordele frem for metoclopramid og har oftest flere bivirkninger. Haloperidol, der er uden effekt på tarmperistaltikken, anvendes traditionelt (men uden særlig evidens) til lindring af kvalme og opkastning i palliativt øjemed. Vejl. dosering: 0,5-2 mg dgl. 

 

Olanzapin kan i lighed med haloperidol anvendes til lindring af kvalme og opkastning i palliativt øjemed (off label anvendelse). Olanzapin kan også anvendes i kombination med serotonin-receptorantagonist, glukokortikoid og NK1-receptorantagonist til forebyggelse af kvalme og opkastning efter højemetogen kemoterapi, specielt hvis kvalme er et problem. Bl.a. på grund af olanzapins sedative effekt er anvendelsen begrænset ved kemoterapi-induceret kvalme og opkastning. Ved gennembrudskvalme/opkastning kan olanzapin forsøges med 5-10 mg dgl. i højst 3 dage. 


Droperidol har en dokumenteret effekt ved forebyggelse af postoperativ kvalme og opkastning. Der er en svagere dokumentation for behandling af postoperativ kvalme/opkastning. 

Præparatvalg

Der er betydelige forskelle i bivirkningsmønstrene, der kan være afgørende for præparatvalg (se tabel 1 i Klassifikation af antipsykotika). 

Præparater

Indholdsstof Navn og firma Dispform og styrke Pakning Pris enh. Pris DDD
Droperidol Dehydrobenzperidol®
Kyowa Kirin
injektionsvæske, opl.  2,5 mg/ml 10 x 1 ml   44,41 44,41
Haloperidol Serenase®
Janssen
injektionsvæske, opl.  5 mg/ml 5 amp. a 1 ml   10,53 16,85

Referencer

1643. Roila F, Molassiotis A, Herrstedt J et al. 2016 MASCC and ESMO guideline update for the prevention of chemotherapy- and radiotherapy-induced nausea and vomiting and of nausea and vomiting in advanced cancer patients. Ann Oncol. 2016; 27 (suppl 5):119-33, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27664248/ (Lokaliseret 15. december 2021)

 
 
 
Gå til toppen af siden...