Selektive immunsuppressive midler (tarm-anti-inflammatorika)

L04AA

Revideret: 22.09.2021

Vedolizumab er et tarm-selektivt, immunsuppressivt, humaniseret monoklonalt antistof. 

Anvendelsesområder

Det er påvist, at behandling med vedolizumab kan reducere sygdomsaktiviteten ved aktiv colitis ulcerosa og Crohns sygdom. Ved colitis ulcerosa er der også påvist opheling af tarmslimhinden i en del tilfælde ved behandlingen. Behandling med vedolizumab kan evt. være relevant til disse tilstande, såfremt konventionel medicinsk behandling har svigtet. 

Behandlingsvejledning

Behandlingsregimet med vedolizumab er langt fra klarlagt, bl.a. er behandlingens dosering, hyppighed og varighed ikke tilstrækkeligt belyst. Betydningen af ledsagende immunsuppressiv behandling med fx azathioprin er også uafklaret. 

Vedolizumab binder sig ikke til den integrin, som medierer migration af leukocytter til centralnervesystemet. Antagonister mod dette integrin er associeret med risiko for udvikling af progressiv multifokal leukoencefalopati - en ofte dødeligt forløbende opportunistisk infektion forårsaget af JC-virus. Der er endnu ikke observeret tilfælde af denne tilstand i forbindelse med behandling med vedolizumab. 

 

Se endvidere Immunsupprimerende midler

Farmakodynamik

Vedolizumab binder sig specifikt til α4β7-integrin, som fortrinsvis udtrykkes på T-hjælper lymfocytter målrettet tarmen. Ved at binde sig til α4β7-integrin på visse lymfocytter hæmmer vedolizumab adhæsion af disse celler til det såkaldte mukosale addressin celleadhæsionsmolekyle-1 (MAdCAM-1). Dette adhæsionsmolekyle har stor betydning for T-lymfocytters migration til mave-tarm-kanalen og dermed fremkaldelse af betændelse, som er karakteristisk for colitis ulcerosa og Crohns sygdom

Præparater

Indholdsstof Navn og firma Dispform og styrke Pakning Pris enh. Pris DDD
Vedolizumab Entyvio
Takeda Pharma
injektionsvæske, opl. i pen  108 mg 1 stk.   4.790,85 239,54
Vedolizumab Entyvio
Takeda Pharma
injektionsvæske, opl. i sprøjte  108 mg 1 stk.   4.790,85 239,54
Vedolizumab Entyvio
Takeda Pharma
pulver til konc. til infusionsvæske, opl.  300 mg 1 stk.   22.123,55 398,22
 
 
Gå til toppen af siden...