Øjenlågsbetændelse (blefaritis)

Revideret: 05.05.2020

Akut øjenlågsbetændelse  

Hordeolum eller bygkorn er en akut betændelse i en af øjenlågets kirtler. Der ses lokaliseret ømhed, rødme og hævelse. Det kan samle sig til en egentlig absces. Tilstanden kan hele op til et ikke-ømt, granulom (chalazion eller haglkorn). 

Behandlingsvejledning

Hordeolum 

Behandles med chloramphenicol-salve 3 x dgl. Effekten ses typisk først efter nogle dage. Ved abscesdannelse incideres hos øjenlæge. Chalazion kan forsøges behandlet med kombinationspræparat indeholdende steroid og antibiotika, men ofte er kirurgisk behandling hos øjenlæge nødvendigt. 

 

Kronisk øjenlågsbetændelse
Blefaritis er en meget hyppigt forekommende kronisk tilstand. Tilstanden er bilateral og symptomerne værst om morgenen. Ved blefarit er den normale produktion af olieagtigt fedt fra Meibums kirtler mellem øjenvipperne ændret til fedt med en mere tandpasta-agtig konsistens. Patienterne klager over langvarig conjunctivitis. Ved blefaritis ses skæl i øjenlågsrandene. Øjenlågsranden er olieret og med let rødme, og cilierne er indfedtede. Skælene er bløde, gule, fedtede og ses mellem cilier.
Meibomitis er diffus inflammation i de meibomske kirtler på øjenlågskanten. Der kan udpresses et tandpasta-agtigt sekret fra kirtlerne, men i udtalte tilfælde er kirtlernes udførselsgange tilstoppede. Øjenlågsranden et fortykket og afrundet. Tilstanden kan være led i rosacea. 

Behandling af de to tilstande er den samme:  

  • Daglig afvaskning af øjenlågsrandene enten med isotonisk NaCl eller med særlige renseprodukter til øjenomgivelserne (fx Blephagel m.fl.). Behandlingen ved den kroniske øjenlågsbetændelse er langvarig.
  • Fedt er en vigtig komponent i tårefilmen. Derfor bruges ved blefarit viskøse øjendråber tilsat en lille smule fedt. Der findes en række produkter på markedet, men ingen registreret som medicin og præsenteres derfor ikke i Medicin.dk.
  • Antibiotisk behandling er kun sjældent indiceret, og bør kun gives ved mistanke om bakteriel superinfektion med kraftig rødme og hævelse af øjenlågskanten. Behandles da lokalt med chloramphenicol-salve 3 gange daglig eller i svære tilfælde med tetracyclin oralt 500 mg dgl. den første uge. Derefter 250 mg dgl. i 3 måneder.