Anionbyttere

C10AC

Revideret: 23.05.2023

Anionbyttere som colestyramin og colesevelam indeholder en aktiv anionbyttergruppe, bundet til et inaktivt polymerskelet. I tarmen udveksles chlorid med galdesyrer, som fjernes med afføringen. Det resulterende galdesyretab fører til øget omdannelse af kolesterol til galdesyrer, som efterfølgende fører til en øget udskillelse af kolesterol. Hos patienter med primær hyperkolesterolæmi opnås et fald på 18-25 % i LDL-kolesterol. Både colestyramin og colestipol er dokumenteret at kunne nedbringe incidensen og recidivfrekvensen af kardiovaskulær sygdom. 

Anvendelsesområder

Hyperkolesterolæmi, som skyldes LDL-kolesterol-forhøjelse. Colestipol og colestyramin endvidere mod hudkløe ved kolestase. Anionbyttere kan forværre hypertriglyceridæmi. De skal derfor ikke anvendes, hvis hyperkolesterolæmien i forvejen er ledsaget af hypertriglyceridæmi, medmindre de kombineres med et triglyceridsænkende stof af nicotinsyre- eller fibratgruppen. 

Præparatvalg

Der er ingen dokumenterede, klinisk betydende forskelle mellem præparaterne ved hyperkolesterolæmi, og de må betragtes som ligeværdige. Det er muligt, at colesevelam har større effekt, men der foreligger endnu ikke direkte sammenlignende undersøgelser mellem colesevelam og colestyramin.
Colestyramin og colesevelam må ikke anvendes ved galdevejsobstruktion.  

Graviditet

Der foreligger ingen meddelelser om teratogen effekt, men erfaringsgrundlaget er ringe. Bør så vidt muligt ikke anvendes under graviditet. Ved indikation for kolesterolsænkende behandling under graviditet, bør denne præparatgruppe dog foretrækkes, da stofferne ikke absorberes fra mave-tarm-kanalen. 

Amning

Bør så vidt muligt ikke anvendes under amning. Ved indikation for kolesterolsænkende behandling under amning, bør denne præparatgruppe dog foretrækkes, da stofferne ikke absorberes fra mave-tarm-kanalen. 

Præparater

Indholdsstof Navn og firma Dispform og styrke Pakning Pris enh. Pris DDD
Colesevelam Cholestagel®
Cheplapharm
filmovertrukne tabletter  625 mg 180 stk.   7,29 43,73
Colestyramin Colestyramin "Orifarm"
Orifarm Generics
pulver til oral suspension, endosis  4 g 50 stk.   6,98 24,41
Colestyramin Questran®
Parallelimport
pulver til oral suspension, endosis  4 g 50 stk. (blister)   7,04 24,64
Colestyramin Questran®
Parallelimport
pulver til oral suspension, endosis  4 g 50 stk.   7,01 24,54
 
 
Gå til toppen af siden...