Lægemidler til applikation i øjnene

Revideret: 03.03.2022
Jette Jacobsen (Forfatter),

Lægemidler til administration i øjnene anvendes lokalt i eller omkring øjet. Lægemidlerne er sterile og kan være flydende (fx øjendråber, øjenbadevand), halvfaste (fx øjengel, øjensalve) eller faste (fx øjenlamel). Okulære lægemidler er beregnet til administration på øjeæble og/eller conjunctiva, eller til indsættelse i conjunctivalsækken. 

 

Vandige præparater til administration i øjnene bør om muligt være isohydriske (pH ca. 7,4) og isotoniske med tårevæske (ca. 300 mOsm/kg) for ikke at fremkalde svie eller øget tåresekretion og dermed nedsat kontakttid. 

 

Flydende okulære vandige præparater i flerdosisbeholder tilsættes oftest konserveringsmiddel og må efter åbning kun anvendes i det foreskrevne tidsrum. Hvis brugeren ikke tåler konserveringsmidlet, findes flere præparater i sterile enkeldosispakninger eller i stigende grad flasker. Ved præparatskift anbefales det, at effekten af lægemidlet følges i klinikken. 

 

En væsentlig ulempe ved anvendelse af vandige øjendråber er kort kontakttid med absorptionsstedet og dermed kort virkningsvarighed. En øget virkningsvarighed kan opnås ved at anvende mere viskøse vehikler, fx øjendråber, der indeholder mikroniseret lægemiddelstof, suspenderet i en polyacrylsyregel, eller ved at anvende øjendråber med depotvirkning.  

Der henvises til Typer af øjenmidler for yderligere beskrivelse af anvendelse af øjedråber og -salve, konserveringsmidler i øjendråber og betydningen heraf for bærere af kontaktlinser

 

Sådan bruger du øjendråber

 
  
 
 

Gå til toppen af siden...