Echinacea (purpursolhat)

Revideret: 01.03.2023

Indledning 

Var meget kendt blandt nordamerikanske indianerstammer der så den som et anti-inflammatorisk middel og blandt andet brugte den mod smerter, forkølelse, insekt og slangebid og når sår ikke ville hele. Til fremstillingen benyttes ofte udtræk af rødderne af Echinacea purpurea, E. angustifolia og E. pallida eller saften af den overjordiske del af E. purpurea. Echinacea indeholder en række stoffer, bl.a. koffeinsyre, glykoproteiner, polysaccharider og alkamider, som har antiinflammatorisk og immunstimulerende virkning. På trods af flere hundrede artikler er aktive indholdsstof(fer) ikke tilstrækkeligt klarlagt. 

 

Anvendelse 

Naturlægemiddel til lindring af lettere forkølelsessymptomer. 

 

Evidens for virkning 

Der er evidens for effekt på den godkendte anvendelse. 


En Cochrane-analyse fra 2014, som inkluderede 24 randomiserede og blindede undersøgelser, viste, at echinacea var noget bedre til at forebygge forkølelse end placebo (risikoreduktion: 17 %), mens der ikke syntes at være nogen effekt på varighed af forkølelsessymptomer (2896). Mange af de anvendte præparater i undersøgelserne indeholdt imidlertid andre planteprodukter, hvorfor den isolerede effekt af echinacea er vanskelig at tolke. Desuden er præparaterne forskellige med hensyn til, hvilken echinaceaart og hvilken del af planten, der er brugt samt den benyttede fremstillingsmetode. 

En meta-analyse fra 2015, der inkluderede i alt 2458 deltagere fra 6 forskellige studier viste en signifikant reduceret risiko for forkølelse når etanol baserede ekstrakter fra echinacea blev sammenlignet med presset juice, og effekten viste sig at være dosisafhængig. Tre studier viste endvidere op til en halvering af sandsynligheden for at få forkølelse hos patienter med stress og nedsat immunforsvar. Komplikationer som lungebetændelse, mellemørebetændelse og betændelse i tonsillerne var ligeledes mindre hyppig hos de, der fik echinacea (5838)

 

Bivirkninger 

De hyppigste bivirkninger er allergiske. Echinacea bør kun indtages kortvarigt, maksimalt i 8 uger, da længerevarende brug i nogle tilfælde har givet påvirkede leverenzymer. Echinacea er, som følge af effekter på immunsystemet, kontraindiceret til patienter med autoimmune sygdomme, tuberkulose, HIV/AIDS eller sklerose. 

 

Interaktioner 

Disulfiram og metronidazol. 

 

Bloddonor 

Donor må gerne donere blod, hvis han/hun tager echinacea i den mængde (eller mindre), som anbefales på pakningen.  

 

Yderligere information 

Præparat beskrivelse af Echinaforce på Medicin.dk 

På Lægemiddelstyrelsens hjemmeside findes en database, der indeholder produktresuméer for alle registrerede naturlægemidler

Referencer

5838. Schapowal , Klein P, Johnston SL. Echinacea reduces the risk of recurrent respiratory tract infections and complications: a meta-analysis of randomized controlled trials. Adv Ther. 2015; 32(3):187-200, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25784510/ (Lokaliseret 1. marts 2023)

 

2896. Karsch-Völk M, Barrett B, Kiefer D et al. Echinacea for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2014, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24554461 (Lokaliseret 4. maj 2023)

 
Gå til toppen af siden...