Echinacea (purpursolhat)

Revideret: 01.07.2019

Indledning 

Til fremstillingen benyttes ofte udtræk af rødderne af Echinacea purpurea, E. angustifolia og E. pallida eller saften af den overjordiske del af E. purpurea. Echinacea indeholder en række stoffer, bl.a. koffeinsyre, glykoproteiner, polysaccharider og alkamider, som har antiinflammatorisk og immunstimulerende virkning. Aktive indholdsstof(fer) er ikke tilstrækkeligt klarlagt. 

 

Anvendelse 

Naturlægemiddel til lindring af lettere forkølelsessymptomer. 

 

Evidens for virkning 

Der er utilstrækkelig evidens for effekt på den godkendte anvendelse. 


En Cochrane-analyse, som inkluderede 24 randomiserede og blindede undersøgelser, viste, at echinacea var noget bedre til at forebygge forkølelse end placebo (risikoreduktion: 17 %), mens der ikke syntes at være nogen effekt på varighed af forkølelsessymptomer (2896). Mange af de anvendte præparater i undersøgelserne indeholdt imidlertid andre planteprodukter, hvorfor den isolerede effekt af echinacea er vanskelig at tolke. Desuden er præparaterne forskellige med hensyn til, hvilken echinaceaart og hvilken del af planten, der er brugt samt den benyttede fremstillingsmetode. 

 

Bivirkninger 

De hyppigste bivirkninger er allergiske. Echinacea bør kun indtages kortvarigt, maksimalt i 8 uger, da længerevarende brug i nogle tilfælde har givet påvirkede leverenzymer. Echinacea er, som følge af effekter på immunsystemet, kontraindiceret til patienter med autoimmune sygdomme, tuberkulose, HIV/AIDS eller sklerose. 

 

Bloddonor 

Donor må gerne donere blod, hvis han/hun tager echinacea i den mængde (eller mindre), som anbefales på pakningen.  

 

Yderligere information 

På Lægemiddelstyrelsens hjemmeside er der adgang til en database, der indeholder produktresumeer for alle registrerede naturlægemidler, se Produktresumé - naturlægemidler

Referencer

2896. Karsch-Völk M, Barrett B, Kiefer D et al. Echinacea for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2014; , http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24554461 (Lokaliseret 18. februar 2022)

 
Gå til toppen af siden...