Savpalme

Revideret: 02.07.2019

Indledning 

Drogen består af ekstrakt af frugten af savpalme (Serenoa repens). Aktive indholdsstoffer kendes ikke, men ekstrakt af savpalme har antiøstrogen og antiandrogen effekt i cellekulturer. 

 

Anvendelse 

Naturlægemiddel til lindring af vandladningsbesvær pga. lettere benign prostatahyperplasi, når læge har udelukket anden årsag til sygdommen. 

 

Evidens for virkning 

Der er ikke evidens for effekt på den godkendte anvendelse. 

 

En metaanalyse af 17 kontrollerede studier viste ingen effekt af ekstrakt af savpalme sammenlignet med placebo på selvrapporterede symptomer som følge af benign prostatahyperplasi (2142). Der var heller ingen effekt på nykturifrekvens eller urinflow. Analysen inkluderede forskellige ekstrakter af savpalme, hvorfor man må formode, at doseringen af eventuelle virksomme indholdsstoffer har været varierende. 

 

Interaktioner 

Som følge af ekstraktets hormonelle aktivitet må drogen formodes at kunne interferere med anden østrogen-/androgenbehandling. 

 

Bloddonor 

Donor må gerne donere blod, hvis han tager savpalme i den mængde (eller mindre), som anbefales på pakningen.  

 

Yderligere information 

På Lægemiddelstyrelsens hjemmeside er der adgang til en database, der indeholder produktresumeer for alle registrerede naturlægemidler, se Produktresumé - naturlægemidler

Referencer

2142. MacDonald R, Tacklind JW, Rutks I et al. Serenoa repens monotherapy for benign prostatic hyperplasia (BPH): an updated Cochrane systemic review. BJU Int. 2012; 109:1756-61, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22551330 (Lokaliseret 11. februar 2022)

 
Gå til toppen af siden...