Tuberkulose

Revideret: 11.06.2020

Omkring 1/3 af jordens befolkning er smittet med Mycobacterium tuberculosis. Globalt er der ca. 8 millioner nye tilfælde af tuberkulose (TB), og med ca. 2 millioner dødsfald er TB en af de hyppigste dødsårsager. M. tuberculosis smitter ved dråbesmitte, når en person med aktiv lunge-TB hoster, og smitte kræver således tæt kontakt. Det er kun omkring 10% af de, der bliver smittet, der udvikler aktiv TB. Hyppigst inden for de første to år. Børn og immunsvækkede har større risiko for at udvikle aktiv TB. Globalt er der stigende problemer med multidrug-resistent (MDR) og extended drug-resistent (XDR) TB, som er vanskeligt at behandle. 

 

Man har i Danmark haft rutinemæssig Bacille-Calmette-Guérin (BCG)-vaccination af tuberkulin-negative børn i perioden 1946-1986. BCG-vaccinen er en levende svækket vaccine indeholdende en svækket stamme af M. bovis og er blevet anvendt siden 1924. BCG-vaccinen skal gives intradermalt, 0,1 ml til voksne og børn > 1 år og 0,05 ml til børn < 1 år, og bør derfor gives af erfaren vaccinatør. Der udvikles et overfladisk sår på injektionsstedet 2-4 uger efter vaccination, sjældnere en byld, specielt hvis vaccinen er givet subkutant. Desuden kan ses regional lymfadenitis eller suppurerende lymfeknudesvulst. Det er kontraindiceret at vaccinere HIV-smittede og andre immunsvækkede, da det kan medføre en livstruende dissemineret infektion. Hos børn < 12 år giver BCG op mod 75% beskyttelse mod de komplicerede former af TB, miliær TB og tuberkuløs meningitis, mens beskyttelsen er dårligere mod lunge-TB. Effekten af BCG-vaccination hos voksne er kontroversiel. Der er ikke dokumenteret effekt af re-vaccination. 

 

Vaccination mod tuberkulose i form af BCG er indiceret til: 

  • Nyfødte, hvis deres forældre er fra et TB-endemisk område (incidens > 40 per 100.000 indbyggere). Primært fordi disse børn har en øget risiko for at blive udsat for smitte med TB i Danmark (www.who.int).
  • Børn af indvandrere under 12 år, som skal besøge slægtninge i TB-endemiske områder.
  • Børn under 12 år, som skal opholde sig i længere tid (> 6 måneder) i TB-endemiske områder.

 

Vaccination af voksne langtidsrejsende anbefales ikke rutinemæssigt, men kan overvejes til særligt eksponerede, som fx sundhedspersonale., hvis der er risiko for at blive udsat for resistent tuberkulose (MDR/XDR-TB) (www.who.int). 

Præparater

Indholdsstof Navn og firma Dispform og styrke Pakning Pris DDD
Bacillus Calmette Guérin (dansk stamme 1331) BCG Vaccine "AJ Vaccines"
AJ Vaccines
pulver og solvens til injektionsvæske, susp.   1 ml