Skovflåtbåren meningoencephalitis (Tick-Borne Encephalitis (TBE))

Revideret: 17.04.2023

TBE, centraleuropæisk hjernebetændelse, Russian Summer-Spring Encephalitis (RSSE) eller Früh-sommer meningoencephalitis (FMSE) skyldes et flavivirus, TBE-virus, der overføres af skovflåter. Sygdommen kan også overføres via upasteuriserede mejeriprodukter. Der er tre subtyper, hvor Far-Eastern TBE er den mest alvorlige. Sygdommen er udbredt i et bælte fra Centraleuropa strækkende sig til Sibirien i øst, hvor den findes fokalt. TBE forekommer på Bornholm, og i 2019 blev der påvist tre tilfælde i Nordsjælland. TBE er udbredt i den Stockholmske skærgård og på Åland, ligesom de Baltiske lande er højendemiske områder. I perioden 2017-2019 blev der i Danmark påvist i alt 27 tilfælde af TBE. De fleste tilfælde (11) var blevet smittet i Sverige, tre var smittet på Bornholm, syv i Danmark udenfor Bornholm, heraf fire i Tisvilde Hegn, og seks patienter var blevet smittet uden for Skandinavien i kendte endemiske områder som Baltikum, Tjekkiet, Østrig og Polen. 

 

TBE har i sin karakteristiske form et tofaset forløb. Efter en inkubationstid på 7-14 dage optræder et influenzalignende sygdomsbillede, der varer nogle få dage. Cirka 1/3 af patienterne udvikler tegn på lymfocytær meningitis eller meningoencephalitis efter et symptomfrit interval på få dage op til tre uger. Risikoen for at få CNS-infektion stiger med alderen. Børn i førskolealderen udvikler sjældent encephalitis. Omtrent 40 % vil have neurologiske sekvelae. 

 

Der er flere vacciner på markedet, som indeholder inaktiveret TBE-virus, som beskytter mod alle tre typer. I Danmark markedsføres én vaccine, som både findes i en junior-udgave til børn 1-16 år og i en voksen-udgave. Beskyttelse mod TBE opnås efter to doser givet med 1-3 måneders interval. Intervallet mellem 1. og 2. dosis kan reduceres til 14 dage. Der gives en 3. dosis efter 1 år og herefter booster-dosis hvert 3. år. Efter 4. dosis kan man nøjes med at give booster-dosis hvert 5. år hos personer under 60 år. 

 

Beskyttelse mod flåtbid er den vigtigste beskyttelse mod TBE. Vaccination mod TBE-virus anbefales ved arbejde eller langvarigt ophold i lokalområder, hvor sygdommen findes, fx i Øst- og Centraleuropa, Sverige samt på Bornholm. Specielt ved særlig udsættelse som orienteringsløb, arbejde i skove, vandreture på tværs af landskabet inkl. jagt, campering i skovområder eller lignende fritidsaktiviteter. 

Præparater

Indholdsstof Navn og firma Dispform og styrke Pakning Pris enh. Pris DDD
Skovflåtbåren meningoencephalitisvirus (TBE-virus) Encepur
Bavarian Nordic
injektionsvæske, susp. i sprøjte  0,75 mikrog./0,25 ml 1 dosis   333,05
Skovflåtbåren meningoencephalitisvirus (TBE-virus) Encepur
Bavarian Nordic
injektionsvæske, susp. i sprøjte  1,5 mikrogram/dosis 1 dosis   341,10
Skovflåtbåren meningoencephalitisvirus (TBE-virus) TicoVac®
Pfizer
injektionsvæske, susp. i sprøjte  1,2 mikrog./0,25 ml 0,25 ml   1.332,20
Skovflåtbåren meningoencephalitisvirus (TBE-virus) TicoVac®
Pfizer
injektionsvæske, susp. i sprøjte  2,4 mikrogr./0,5 ml 1 stk.   341,10
Skovflåtbåren meningoencephalitisvirus (TBE-virus) TicoVac®
Pfizer
injektionsvæske, susp. i sprøjte  2,4 mikrogr./0,5 ml 1 stk.   210,00