Cidofovir

J05AB

Revideret: 20.10.2022

Antiviral virkningsmekanisme 

Cidofovir er den første nukleotid analog, der blev taget i brug. Det er et monofosfat der skal difosforyleres for at få aktivitet. Modsat aciclovir og ganciclovir kræves ikke hjælp fra virale enzymer for aktiveringen. Derfor kan cidofovir anvendes til behandling af virus, der er blevet resistente ved inaktivere enzymet der står for fosforyleringen. 

Anvendelsesområder

Cidofovir er næsten udelukkende blevet brugt til at behandle CMV retinitis hos AIDS-patienter, hvor CMV har udviklet resistens overfor ganciclovir. Cidofovir virker in vitro mod DNA virus. Udover herpes virus er det adenovirus, polyomavirus, papillomavirus, og poxvirus (inkl. abekopper). 

Cidofovir bør kun bruges, hvor der ikke er andre alternativer, samt hvor infektionen vurderes alvorligere end risikoen for bivirkninger af behandlingen. 

Bivirkninger

Cidofovir er meget toksisk. Den primære bivirkning er nyrefunktionsnedsættelse. For at modvirke dette er det nødvendigt at forbehandle patienten med probenecid 

samt at loade patienten med 1-2 l saltvand. Cidofovir er også potentielt toksisk overfor personalet, der administrerer behandlingen. 

Præparater

Indholdsstof Navn og firma Dispform og styrke Pakning Pris enh. Pris DDD
Cidofovir Cidofovir "Macure"
Macure Pharma
konc. til infusionsvæske, opl.  75 mg/ml 5 ml   5.970,82 1.990,27
 
 
Gå til toppen af siden...