Midler mod CMV

J05A

Revideret: 15.02.2023

(Val)ganciclovir, cidofovir samt foscarnet virker ved at hæmme den virale polymerase UL54. Maribavir hæmmer den virale proteinkinase UL97, mens letermovir binder sig til virale terminaser. 

Nogle af de antivirale lægemidler skal aktiveres, før de er aktive. (Val)ganciclovir aktiveres af den virale kinase UL97, mens cidofovir aktiveres af cellulære kinaser. 

Alene i.v. administration er mulig for ganciclovir, cidofovir samt foscarnet

Inden for herpes virus familien er (val)ganciclovir, foscarnet samt cidofovir bredspektrede, mens de nyere lægemidler er CMV specifikke. Noget der har betydning for de immunsupprimerede patienter, der også er i risiko for HSV, EBV, VZV og HHV6. 

Behandlingsvejledning

Ganciclovir er første valg ved behandling af en CMV-infektion lokaliseret til et organ (ex. CMV retinit hos HIV patient) eller en generaliseret infektion med høj viræmi. Det bruges også hvis man vælger en "pre emptiv" strategi hos stamcelle transplanterede. 

Ved svigt af første linje behandling hos organ- og stamcelletransplanterede trænger maribavir sig på som det stof med færrest bivirkninger og en ligeværdig effekt. 

Bivirkninger

Foscarnet og cidofovir er nyretoksiske - hydrering kan nedsætte; men ikke fjerne problemet. 

(Val)ganciclovir er knoglemarvs toxisk, hvilket kan udgøre et problem hos de stamcelle transplanterede. Maribavir giver smagsforstyrrelser. 

Præparater

Indholdsstof Navn og firma Dispform og styrke Pakning Pris enh. Pris DDD
Foscarnet Foscarnet "Tillomed"
Tillomed
infusionsvæske, opløsning  24 mg/ml 250 ml   39,05 10.576,76
Foscarnet Virafosc
CampusPharma
infusionsvæske, opløsning  24 mg/ml 250 ml   36,11 9.781,26
 
 
Gå til toppen af siden...