Overvægtige og medicin

Revisionsdato: 28.11.2022

 

Ændres virkningen af medicin ved øget vægt? 

Hvis du er overvægtig, er din kropssammensætning anderledes end normalvægtiges kropssammensætning, da du fx har en større fedtprocent. Det kan i særlige tilfælde (fx hvis du skal i fuld bedøvelse) betyde noget for doseringen af din medicin. I langt de fleste tilfælde har det ingen betydning. 

 

I særlige situationer kan der være behov for at måle koncentrationen af medicin i dit blod. Det gøres ved at tage en blodprøve. I andre situationer må dosis beregnes ud fra din højde og vægt ved hjælp af særlige matematiske formler.  

 

Du bør ikke justere din medicindosis selv. Tal altid først med din læge, hvis du mener, du får forkert dosis. 

 

Overvægtig dame på strand 

 

Overvægt og BMI 

En nem måde at finde ud af, om du er overvægtig, er ved at udregne BMI, som står for Body Mass Index. BMI siger noget om forholdet mellem din vægt og højde.  

 

Du udregner BMI ved at dividere din vægt (i kg) med din højde x 2 (i meter). Det vil sige, at hvis du er 1,70 m og vejer 65 kg er dit BMI = 65 kg/ 1,7 mx1,7 m= 22,5.  

 

Tolkning af BMI 

  • BMI under 18,5: Undervægtig.
  • BMI under 25: Normalvægtig (eller undervægtig).
  • BMI mellem 25 og 30: Overvægtig.
  • BMI er over 30: Svært overvægtig.
  • BMI over 40: Ekstrem overvægtig.

 

BMI-beregningen forholder sig ikke til om du har fedt eller muskler. Det betyder, at du kan have et højt BMI uden at være over-vægtig, hvis du har en meget stor muskel-masse i forhold til din højde. 

 

Læs mere om overvægt.  

 

Forfatter(e)